Unna dig själv en välbalanserad livsstil!

Är du också tröttare än vanligt? Det är helt naturligt vid den här tiden eftersom att det mörkare tidigare på kvällen och ljust senare på morgonen. Våra kroppar styrs av vårt nervsystem och vårt hormonsystem.

Nervsystem skickar snabba signaler från hjärnan ut i kroppen medans hormonsystemet är mer komplext och tar ibland lite längre tid. Våra kroppar är gjorda för att vara vakna när det är ljust. Då skapas serotonin (Må-bra honom) i kroppen och när mörkret kommer produceras melatonin (sömnhormon) för att vi ska bli trötta.

Under vinterhalvåret så får vi en ökad mängd melatonin i kroppen vilket gör att det är extra viktigt att ha bra belysning, gå ut i dagsljuset och fylla på med D-vitaminer och fyll även på med C-vitamin och magnesium.

Få till din träning även om du känner dig tröttare än vanligt

Det träningen gör vi för oss är att rusta oss för att klara de vardagliga utmaningar som vi ställs inför.

Träningen gör att vi producerar kortisol, vilket är vårt stresshormon. Det finns också andra typer av stresshormon och det är adrenalin och noradrenalin, men de har andra funktioner. Vissa kan känna av dessa extra mycket precis när man vaknar. Det beror på att kroppen producerar extra mycket noradrenalin precis när vi ska vakna för att vi ska orka gå upp. En del av oss känner av detta extra mycket och kan vakna med en känsla av ångest, men det är inte ”riktig” ångest utan det är ett ökat hormonpåslag. Gå upp och vänta en halvtimme så har det gått över.
Med den vetskapen kan det kännas lättare när man vaknar då en del människor tycker att det är obehagligt eftersom de ”till och med” vakar med ångest. Kom då ihåg att det inte riktig ångest, utan det är ditt system som jobbar för fullt. Det går snabbt över.

Om träningen skapar stresshormon, är det då bra?

Ja det är det, just för att det rustar oss för att klara vardaglig stress mycket bättre och det gör att vi skapar dopamin i kroppen vilket är ett annat må-bra-hormon. Ni vet känslan av lycka när man lämnar träningen, då har man producerat just det, dopamin och endorfiner (Må-bra-hormon, lust/lycka). (Förutsatt att man inte är utmattad/utbränd, då har det en omvänd effekt och är i stället skadlig. Är du på gränsen så bör du istället ta lugna promenader).

Kombinationen av att träna och att vara ute är oslagbar. Frisk luft och fysisk styrka i kombination med en sund kosthållning och ordentlig sömn gör att vi blir piggare och klarar den mörka perioden mycket bättre.

Om du behöver lite draghjälp, eller behöver utmanas, eller behöver hjälp med din kosthållning. Då kan du anmäla dig till någon av våra grupper!
Vi hjälper dig att nå dina mål!

Rolig, inspirerande och effektiv träning i grupp – utomhus. Med målet att bli lite starkare och må lite bättre än igår.